Flyskræk

Flyskræk er angsten for at flyve. Ofte dækker flyskræk over flere forskellige angsttyper, som alle kan være en del af flyskrækken. Panikangst, dødsangst, højdeskræk, agorafobi, klaustrofobi, angsten for angsten, kan alle være en del af det ubehag man oplever, ved en forestående flyvetur. Man får koldsved og kvalme, hjertebanken, ondt i maven, kan ikke få vejret. Disse symptomer efterfølges gerne af katastrofetanker, angsten for at miste, angsten for at miset kontrollen, angsten for angsten. Mange med flyskræk, oplever at de får klaustrofobiske angstsymptomer, når de træder ind i et fly. Man ved, at man ikke kan komme ud, når dørene først bliver er lukkede og flyet ruller. Det fremkalder angst for de fleste med flyskræk, for man ved at man ikke kan komme væk fra angsten, når man føler behov for det. For andre er det ubehagelige at man ikke selv er i kontrol. Atter andre lider af højdeskræk.

For de fleste er det dog tomrummet mellem landjorden og flyvemaskinen, der er årsag til flyskrækken. Grunden til at vi stadig er angste er, at vi ikke længere selv kan styrer situationen, men må overlade kontrollen til piloten. Kører vi bil er det os selv, der sidder bag rattet og det giver os en følelse af, at vi kan kontrollere situationen, hvis det skulle blive farligt. Den kontrol har vi ikke, når vi sidder i en flyver. Har man haft dårlige oplevelser ved tidligere flyveture, vil den oplevelse meget ofte præge én, og man vil opleve angst ved tanken om nye flyrejser. Det er det man kalder angsten for angsten, og som ofte fylder mere end selve flyskrækken, fordi man kam have den i dage og uger op til en rejse.

Undersøgelser viser, at én ud af 10 danskere lider af flyskræk. Flyskræk er en af de mest udbredte fobier og forhindrer dagligt rigtig mange mennesker i at tage på forretnings- og ferierejser. Faktisk oplever 1 ud af 3 af alle flypassagerer ubehag og angst, når de skal ud at flyve. Mange er dog gode til at skjule det. Fakta er dog, at flyvning er et af sikreste transportmidler, der findes. Turen op og ned ad trapperne i en etageejendom er ti gange farligere end en flyvetur, og bilkørsel er mindst 266 gange farligere end flyvning.

Så hvad gør man, hvis man lider af flyskræk? Der er efterhånden ikke nogen undskyldning for ikke at komme ud og opleve verden. Det tager ikke mange timer at flyve til andre lande eller kontinenter, der byder på fremmedartede kulturer, spændende mennesker og nye oplevelser. Men lider man af flyskræk, føler man sig afskåret fra alt dette, man føler sig ofte begrænset i livet og at man går glip af en hel masse. Derfor er det ikke bare i selve situationen, at mennesker med flyskræk mærker ubehag. Det er osse ved tanken om ferie og rejser, at man mærker angsten og dens begrænsninger.

Flyskræk udvikler sig typisk i begyndelsen af tyverne og trediverne. Det er her man får børn og stifter familie. Vi er ikke usårlige længere, men oplever at der er mennesker, der er afhængige af os. Og at vi kan miste. Vi er blevet mere modne og tænker derfor mere over konsekvenserne af vores handlinger.

Medierne kan også påvirke og forstærke flyskræk. Ofte blusser angstsymptomerne op, når man læser om en flyulykke, eller hører om en katastrofe i medierne. Pulsen stiger, man begynder at svede, og man kan blive angst for at få et angstanfald. Billederne sætter spor i éns bevidsthed, og man bliver opmærksom på at det ikke er ufarligt at flyve. Også selvom turen til lufthavnen i bil, statistisk set er meget farligere. Disse negative indtryk kan resultere i forskellige følelsesmæssige reaktioner, hvis man har flyskræk.

Der er forskellige ting man selv kan gøre hvis man lider af flyskræk. I første omgang hjælper det at acceptere éns angst. Det er lettere at håndterer angsten når man har erkendt den. Herefter kan det være en god idé, at delagtiggøre flypersonalet i din angst, så de kan være opmærksomme på din tilstand undervejs. Adspredelse i form af bøger, magasiner, musik m.m., og nogle gode åndedrætsøvelser, kan være med til at gøre rejsen lettere. Det fjerner fokus fra angsten, men fjerner ikke selve angsten.

Det gør til gengæld tankefeltterapi, som er en decideret behandlingsterapi. Her kan man gå ind og nulstille de impulser, der går til hjernen, og fortæller hjernen at der er fare på færde. Hjernen sender angsthormoner ud i kroppen, for den tror at vi er truede. De impulser der udløser negative, irrationelle følelser, kan man korrigere. Under sessionen kan man mærke at angsten bliver mindre, og på ganske kort tid, ofte få timer, vil man typisk være angstfri. Læs mere på www.elisabethaarup.dk., hvor du osse kan finde tv-klip, casestories, aritkler mm, om tankefeltterapi og Elisabeth Aarup.

Er du træt af at være skrækslagen hver gang du skal flyve, eller vil du ikke længere lade din flyskræk afholde dig fra at opleve verden, så er der nogle forskellige ting du kan gøre for at minimere din angst. I første omgang kan du undersøge flyindustrien og kigge lidt på de statistikker, der er relevante for dig. Vidste du for eksempel, at du statistisk set skal rejse hver dag i 26.000 år, før du styrter ned med et fly? Det fortæller lidt om sikkerheden i branchen. Dernæst skal du prøve at acceptere din frygt. Det er lettere at håndtere frygten, når man har erkendt den. Start altid med at fortælle flypersonalet om din flyskræk, så de er opmærksomme på din tilstand under rejsen. Lider du af klaustrofobisk flyskræk kan en billet på businessclass gøre turen mere behagelig. Her får du større sæder, mere benplads og derved en følelse af at have mere luft omkring dig. Hvis du synes, at en billet på businessclass er for dyr, så bed om en plads ved midtergangen på economy, når du reserverer billet. Ved rejser i Europa foregår seating først ved check-in i lufthavnen, og så er det først her, at du skal gøre opmærksom på dit ønske. Prøv at slappe af, når du stiger ombord på flyet. Fokuser på din vejrtrækning. Træk vejret dybt ind og pust langsomt ud. Opdager du at du spænder i kroppen, så forsøg at løsne op igen. Medbring evt. en MP3 afspiller, en god bog eller nogle snacks, som afleder din opmærksomhed fra selve flyveturen.

Begrebet flyskræk er i virkeligheden en blanding af flere forskellige angsttyper. Den mest almindelige er angsten for at miste kontrollen over sine følelser, og at man derfor vil gå i panik, når man er i luften.

Mange gange er agorafobi også en faktor. Agorafobi er en alvorlig angstlidelse, som viser sig i form af omfattende frygt for at forlade hjemmet, komme i forretninger, forsamlinger eller på offentlige steder, eller rejse alene med tog, bus eller fly. Jo længere distancen er, desto større bliver angsten. Denne angsttype antyder, at det ikke er selve flyveturen, personen er bange for, men snarere det, som følger bagefter.

Selv om en stor amerikansk undersøgelse viser, at omkring en tredjedel af befolkningen er bange for at flyve i større eller mindre grad, så svarede kun 6 procent bekræftende på spørgsmålet, om de mener, at det er usikkert at flyve. Dette stemmer meget godt overens med, at den hyppist angivne grund til, at folk undgår at flyve er angsten og ikke selve flyveturen.

Læs mere om flysikkerhed på www.airsafe.com.