Forebyggelse af depression

Forebyggelse af depression. Man kan selv gøre noget for  at komme end depression i forkøbet. Her er det en god idé, at være særligt opmærksom på hvad der kan være de første tegn på, at en  depression er på vej. Man skal tænke tilbage på hvordan ens depression plejer at opstå, hvis man før har haft en depression. Det er forskelligt fra person til person, men ofte begynder den på samme måde som sidst, med samme symptomer. Det kan være fx, at man oplever at man har markant mindre energi end man plejer, spekulationer, søvnløshed, meningsløshed, kan være reaktioner på en begyndende depression. En depression kan også begynde med at man bliver mere og mere træt og efterhånden ikke har kræfter til at stå op om morgenen. Måske kan ens nærmeste mærke at man har ændret adfærd i retning af en depression, og kan således være med til at man kommer hurtigt i behandling, og således forhindrer at det udvikler sig til en egentlig depression.

Hvis man bliver god til at opdage en tiltagende depression, kan man starte i behandling tidligt og undgå at depressionen udvikler sig. Eller man kan gå op i medicindosis, hvis man i forvejen er i behandling. Det er vigtigt at man lever et sundt liv, hvis man har tilbøjelighed til depression. Ved at spise sundt, få regelmæssig motion, undgår alkohol, kan man forhindre at en let depression udvikler sig til en moderat depression. Specielt vigtigt er det at undgå alkohol, når man er deprimeret, da man ved at det forværrer en depression.

Pårørende spiller en vigtig rolle for et menneske med depression. Samtidig er det en psykisk belastende opgave at omgås en deprimeret, og man kan som pårørende selv have brug for at støtte, et sted at ”læsse af”.   Det er vigtig at man hjælper den depressions ramte med at opdage at der osse er en anden verden, udenfor det univers af håbløshed den deprimerede befinder sig i. At man bakker op omkring depressions hæmmende aktiviteter, som motion og fysisk aktivitet. At man støtter den deprimerede i at vedkommende stadig er værdsat og holdt af, for noget af det man bliver ramt hårdt på, som deprimeret, er ens selvværd. Man føler sig værdiløs som menneske, for man har ingenting at give. Det er ekstremt vigtigt at man afstår fra at presse en depressionsramt, ved at bede vedkommende tage sig sammen. Den deprimerede har ikke valgt sin depression, og hvis vedkommende havde haft en valg, ville han med stor sandsynlighed hellere være fyldt med glæde og energi.