Panikangst

Panikangst er angst der kommer i anfald og uden forvarsel. Det afstedkommes af voldsomme fysiske reaktioner, meget høj puls, svimmelhed, kvalme, rysten, og en følelse af tab af kontrol over éns krop, hvilket er de typiske panikangst symptomer. Heraf kommer panikken, og heraf betegnelsen panikangst. Man går nemlig i panik, når man oplever at man ikke kan styre sin krop, at kroppen er ude af kontrol. Det fremkalder en afgrundsdyb rædsel i os og ofte en stor dødsangst. Man har ikke haft lignende oplevelser før, symptomerne er så voldsomme og mange ender derfor ofte på skadestuen med mistanke om hjerteanfald, blodpropper mm. Dette sker ofte gentagne gange, indtil man finder ud af, at det er panikangst.

Læs om hvordan jeg hjalp Anita på 35 år

Hvorfor får man panikangst?

Dét, der udløser panikangst er altid en presset psyke. Og en psyke bliver kun overbelastet af én ting, og det er de følelser man stopper ned i den. Der er typisk tre situationer der udløser panikangst: længerevarende stress, grænseproblematikker, dvs svært ved at sige fra, eller for mange ubearbejdede oplevelser fra éns historie. Ofte hænger de tre sammen. Man ryger ind i stress, fordi man har svært ved at sige fra. Og man har svært ved at sige fra, fordi man derved mærker en dybere følelsesmæssig smerte. Fx siger mange ikke fra, ikke nej til ekstra opgaver, fordi vi har lært at vi skulle stå til rådighed for alle de andre for at være gode nok, føle os værdifulde. Igen og igen overskrider vi derfor vores grænser, for at være noget for andre. En dygtig arbejdstager, en god kollega, en omsorgsfuld  mor, en fantastisk kone, en trofast veninde. Vi udvikler et bestemt adfærdsmønster, for at beskytte noget dybere i os, i dette tilfælde følelsen af ikke at være gode nok, som vi er. Vi skal præstere, gøre os fortjente til at blive holdt af. Lige præcis dette, motiverer ubevidst rigtig mange til et stressudløsende adfærdsmønster.

Fordi panikangst er en refleksorisk og instinktiv reaktion (i modsætning til en tillært reaktion), er det en meget vanskelig lidelse at behandle kognitivt. Panikangst kommer pludseligt og er ikke noget man kan "lære" at lægge fra sig. Hjernen læser at der er fare på færde, og så udløser den en voldsom bølge af angst og stresshormoner, der udgør den fysiske angstreaktion. Denne biokemiske reaktion, kan ikke aflæses kognitivt. Hvis man har været stresset meget længe, har ignoreret éns grænser og kroppens advarselssignaler, skal der kun bitte små ting til at udløse angsten. At lave aftensmad, hente børn, handle ind etc. Mennesker med panikangst er derfor ramt, på mange fronter af deres liv, fordi angsten rammer dem i selv de mest tilsyneladende ubetydelige situationer.

Angsten for angsten

Har man først oplevet angstanfald, oplever man også altid angsten for angsten, nemlig angsten for at få angstanfald. Fordi panikangst kommer som lyn fra en klar himmel, ved man aldrig hvornår det næste angstanfald kommer, og det giver en konstant anspændthed og uro. Man kunne kalde det forventningsangst. Man forventer at få et anfald lige om lidt eller i løbet af dagen, man ved bare ikke hvornår.  Angsten for angsten kan i sig selv blive så voldsom at den i nogle tilfælde alene kan udløse panikangst.

Behandling af panikangst

Panikangst kan sjældent behandles gennem konventionelle behandlingsformer. Alternativ behandling af panikangst med tankefeltterapi er dog meget effektiv. Det handler om i behandling mod panikangst med tankefeltterapi, at behandle både på selve angsten, men også på alle de følelser (symptomer) der ligger nedenunder. De undertrykte og ubearbejdede følelser, der gør at man har udviklet panikangst. Angsten kommer jo ikke af sig selv, men altid af noget. Og det "noget" skal man også behandle på. Ellers kommer angsten igen. Dybest set er angst en sund reaktion, det er bare en reaktion på en stor ubalance - og denne ubalance skal også behandles. Når man behandler på følelser på denne måde forsvinder de. Dette mærkes både under behandlingen og fra gang til gang, ved at følelserne bliver mindre og mindre. Over et kort forløb på fem behandlinger, ser man at 90% er angstfrie (symptomfrie). Kom i panikangst behandling.  Læs mere om behandling af angst her