Social angst

Social angst er angsten for at være sammen med mennesker. Man frygter hvad de andre tænker om én, deres vurdering og fordømmelse, man er bange for at blive rød i hovedet, for at ryste på hænderne og på stemmen, man føler sig forkert og nogle gange mindreværdig. Man kan ikke finde ud af hvad man skal sige, synes slet ikke man har noget a snakke med andre mennesker om, og fordi man er så opspændt og anspændt og angst, kan man slet ikke være spontan og åben. Man bliver fanget ind af éns angst, og angsten kommer til at fylde så meget, at der slet ikke er plads og energi til noget andet. Sådan har man det tit når man lider af social angst. På denne måde består social angst, ligesom alle andre angstlidelser, af en række forskellige følelser (Dette bliver kaldt symptomer af læger, fordi så kan de  behandle medicinsk på det. Men dybest set er symptomerne jo naturlige - det er bare følelser, der er ubehagelige).

Jeg har hjulpet andre med social angst

Social angst er ikke noget der er kommet af sig selv. Det er altid en angstlidelse vi udvikler på baggrund af noget andet. Rødderne til socialangst skal ofte findes i  vores opvækstsbetingelser. Måske har vi haft en hård mor eller en far der skammende os. Eller måske er vi blevet mobbet og ydmyget i skoleårene. Mobning sætter lige så dybe spor i vores psyke, som omsorgsvigt gør. Vi lærer at vi ikke er værd at elske, vi lærer at verden og andre mennesker er farlige, vi lærer at beskytte os mod en fjendskt verden. Det vi lærer hjemmefra, som spæde og små, er det vi lærer om den verden, vi senere bevæger os ud i og skal være en del af. De aftryk i psyken og sjælen, vores tidlige miljø sætter i os, tager vi med ud i verden og det påvirker os resten af vores liv. Det er vores blue-print, vores programmering, og vil definere og afgøre hvordan vi agerer og fungerer ude i virkeligheden, både i forhold til andre, men først og fremmest i forhold til os selv. Hvad vi derhjemmefra fik en oplevelse af, at vi ikke var værd at elske, gode nok som vi var, vil vi heller aldrig senere i livet, føle os gode nok, som vi er. De tidlige år er altid afgørende, og det er næsten altid her, nøglen findes. Nøglen til vores angst og nøglen til hvordan vi kommer ud af vores angst.

Som en måde at beskytte os selv og den tidlige sårethed på, opbygger vi et "falsk" jeg. Vi præsterer, gør os dygtige og ordentlige, evigt smilende, venlige, sympatiske osv. Også selvom det ikke er sådan vi har det indeni. Vi udvikler en social maske, en rolle. Denne maske og rolle, kan variere fra situation til situation. Vi tilpasser os, blir kamæleoner. Ligeså menneskelig og såre almindelig denne adfærd er (vi har den alle), ligeså smertelig er den. Der gemmer sig nemlig en tidlig og meget oprindelig tilpasning i den. En tilpasning der finder sted gennem en spaltning. En spaltning af det ægte jeg, den vi var før vi begyndte at tilpasse os omverdenen og far og mor, før vi lærte at vi kun var værd at elske som artige, ordentlige, søde, glade (men ikke for glade), pæne børn og ikke som uregerlige, rasende, hadefulde, aggressive, sexuelle, nydende, begejstrede unger.

Hvis denne påvirkning har været stor, og hvis vi oveni har oplevet en psykisk syg og derfor meget fraværende mor, en alkoholiseret og ligeglad far, hvis vi er blevet voldsomt krænket og svigtet som barn, danner der sig ikke bare en ubevidst angst, men en voldsom stor og meget tydelig angst, der kan komme i sociale sammenhænge. Angsten kommer her, fordi de gamle og oprindelige følelser bliver aktiveret. Der sker en re-traumatisering. De samme ubehagelige og skræmmende følelser man oplevede i en anden og tidligere situation, dukker op igen. Hjernen læser at der er fare på færde, og vil advare os. Den sender angst og stress hormoner ud i kroppen, for at fortælle os at situationen er farlig og at vi skal skynde os væk. Vi får angsttanker (folk her er farlige), og vi bliver bange. Sådan er en angstreaktion i social sammenhæng. Og derfor er en angstreaktion meget ofte irrationel. Vi reagerer med angst i en situation, der ikke er farlig, hvor vi ikke er livstruede.

Behandling af social angst

Social angst kan behandles og det kan behandles effektivt. Med tankefeltterapi kan vi behandle på alle de følelser og symptomer socialangst består af. Mindreværd, uelskethed, forkerthed, skam, angst for angsten, ensomhed, forladthed mm. Man behandler på alle de følelser angsten består af, og så forsvinder følelserne, dermed også angsten. Det kan man mærke både under sessionen, og fra gang til gang. Over et kort forløb på fem behandlinger, kan man således være ude af noget man har lidt af i mange år. Få social angst hjælp nu. Læs mere om angstbehandling og tankefeltterapi her.

Søger du effektiv og naturlig behandling af social angst, kan jeg hjælpe dig! Tankefeltterapi er en alternativ behandling, der på enestående kort tid kan afhjælpe alle lidelser, følelser, symptomer og reaktioner. Virkning indtræder med det samme, og efter kun få timer er langt størstedelen symptomfrie. Ring gerne til mig på 40368782, for at høre nærmere eller for at booke en tid. Jeg træffes også på min mail tft@elisabethaarup.dk. Alle henvendelser bliver besvaret indenfor 24 timer. Jeg arbejder i København og på Vestsjælland, hvor jeg bor - se nærmere her.